środa, 8 maja 2013

Majowe buchty z dżemem porzeczkowym

Dżem kapie po brodzie, odwracam twarz do słońca i zamykam oczy. Słyszę świergot kłócących się wróbli i wrzask żurawi.
Wdech ciepłego majowego powietrza to dla mnie mały, mój własny raj za Ziemi. A te słodkie buchty potrafią umilić każde wiosenne śniadanie.



SKŁADNIKI :
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 270 - 300 ml mleka
  • 60 g masła, roztopionego
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • dżem porzeczkowy
Z drożdży i ciepłego mleka z łyżeczką cukru zrobić zaczyn i odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać, dodać masło, cukier, sól, jajo i zaczyn drożdżowy, wyrobić na gładkie ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrastania.
Gdy podwoi swoją objętość formować bułeczki, rozpłaszczyć, nałożyć dżem i zlepić. Układać na blachę zlepieniem do dołu stosunkowo blisko siebie.
Piec przez ok. 50 minut w temp. 180 stopni C.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz